name

Vinnare 2018

Här kan du se alla ScanStar vinnare i 2018 tävlingen arrangeret av Danmark


Årets konkurrence havde 23 deltagere fra alle skandinaviske lande, og af disse blev otte tildelt en ScanStar.


Af årets tilmeldinger havde Finland 11, hvilket gør det til den største bidragsyder, og kvaliteten af bidragene afspejles i antallet af priser.

Juryen konstaterer, at det samlede niveau for de tilmeldte emballager var højt, de fleste tilmeldinger i år var forbrugeremballager. Overraskende var der kun få e-handelsløsninger, der konkurrerede.

Bæredygtighed og bekvemmelighed fortsatte med at være tendenser for emballeringsaspekterne for bidragene. Fiberbaserede emballager dominerede, mens der kun var nogle få plastløsninger i forhold til tidligere år.

Juryen påskønner emballageløsninger, der tilbyder beskyttelse og funktionalitet, god brugeroplevelse, giver information, er bæredygtige og nemme at bortskaffe.

Formand for juryen var Søren R. Østergaard fra Teknologisk Institut, Plast og Emballage (Danmark). Jurymedlemmerne var Lasse Lavrsen, Toms Gruppen (Danmark), Sandra Pousette, RISE Bioeconomy (Sverige), Ole Anton Bakke, Jotun A / S (Norge) og Markus Joutsela, Aalto Universitet (Finland). Allan Malmberg, chefredaktør Plast Panorama (Danmark) var repræsentant for pressen.

ScanStar er en fælles nordisk emballagekonkurrence, der afholdes hvert år siden 1969 af Scandinavian Packaging Association SPA. Konkurrencen er åben for alle emballageløsninger designet, konstrueret eller fremstillet i et af de nordiske lande. ScanStar 2018 blev arrangeret af Teknologisk Institut, Plast og Emballage i Taastrup, hvor juryen også var samlet.

ScanStar-prisen overrækkes på FoodTech messen i Herning d. 13. november 2018.

De otte vindere er:

SCA Forest Products AB - Hernö Gin & Tonic Kit (Sverige)

Producent: The Archwise Licensee

Designer: Mattias Bodell, Arcwise Design Lab, SCA, Ella Järlehag, Arcwise Design Lab, SCA og Maria Åman, Hernö Gin AB

Emballagebruger:  Hernö Gin AB

Emballagetype: Forbrugeremballage

Emballagen vil skille sig ud på hylden på grund af den unikke form. Låsemekanismen er smart, da den giver en opdeling mellem flaskerne indeni, men den gør det også lidt vanskeligt at åbne. Emballagen er nem og behagelig at bære på grund af håndtagets kvalitet og kassens form. Juryen finder, at det er en smart brug af bølgepap, der skaber en form, der har et stærkt potentiale for branding.

 

Adara Pakkaus Oy – Opsamlingsbeholder til genbrugskopper (Finland)

Producent: Adara Pakkaus Oy

Designer: Kaisa Pietilä

Emballagebruger:  Kotkamills

Emballagetype: Forbrugeremballage, transport-/distributionsemballage

Denne emballage kan bringe orden til kop-kaos, da den giver mulighed for at indsamle brugte kopper på en organiseret måde. Det er en god systemisk løsning til affaldshåndtering af kopper til genanvendelse. Hele løsningen af kopper og opsamlingsbeholder er fuldstændig genanvendelig, da der ikke anvendes nogen form for plast. Beholderen giver gode muligheder for branding og kommunikation om bæredygtigheden af de plastfrie kopper.

 

DS Smith Packaging AB – 2Way e-commerce (Sverige)

Producent: DS Smith Packaging Sweden AB

Designer: David Engelbrektsson

Emballagebruger: E-handel

Emballagetype: Forbrugeremballage, transport-/distributionsemballage

Denne smarte tovejs-emballageløsning er til produktforsendelse og -returnering i e-handel. Den smarte bølgepappestruktur i et stykke kan foldes begge veje uden problemer. Emballagen kunne dog have et lille piktogram med foldningsinstruktioner. Viser stort potentiale for gaveæsker og branding. Kommunikerer, at det er en bæredygtig løsning.

 

  

Jospak Oy – Papbaseret bakke (Finland)

Producent: Jospak Oy

Designer: Bakken er designet af Jospak Oy, illustrationer er designet af Pouttu Oy

Emballagebruger: Pouttu Oy

Emballagetype: Forbrugeremballage

Designet tager højde for visuel kommunikation, materialeanvendelse og genbrug. Instruktioner på bunden af emballagen letter genbrug. Den nemme adskillelse af filmen og fibrene gør kildeseparationen enkel. Juryen finder, at åbningsinstruktioner og åbningsmekanismen stadig kan forbedres. Det overordnede design understøtter indtrykket af en bæredygtig emballage.

 

DS Smith Finland – Refresco bakke – transportemballage til drikkevarer (Finland)

Producent: DS Smith Finland

Designer:  Jyrki Petrelius

Emballagebruger:  Detailhandel

Emballagetype: Transport-/distributionsemballage

Enkel og effektiv brug af bølgepap for at stabilisere pallen – sammenhængende udstansning, der passer til og beskytter hætten på drikkevareemballagen. Smart minimalistisk design, der reducerer mængden af materialer, der skal bruges. Kan bruges til blandede paller - både til transport og display. Er lavet af genanvendt materiale, der er bæredygtigt. Funktionel - en god ide.

 

Sulapac Oy – Kohinoor smykkeemballage (Finland)

Producent: Sulapac Oy i samarbejde med Kultakeskus Oy

Designer: Ilkka Harju

Emballagebruger: Kultakeskus Oy

Emballagetype: Forbrugeremballage

Bæredygtig emballage fremstillet af FSC-certificeret træ og naturlige bindemidler. Emballagen ser elegant ud og er rar at håndtere. Emballagen er fuldstændig bionedbrydelig og kan produceres og anvendes på eksisterende produktionslinjer. Emballagen giver merværdi til produkterne. Juryen finder, at det er en meget flot løsning og en perfekt pasform til luksusprodukter og brands med miljømæssige værdier.

 

  

MULTIVAC A/S – 2-lags pålægsemballage (Danmark)

Producent: MULTIVAC A/S

Designer: MULTIVAC A/S

Emballagebruger: Rema 1000

Emballagetype: Forbrugeremballage

Det er en emballageløsning, der minimerer madaffald på grund af de to separate lag, der giver forbrugeren en længere holdbarhed af det skiveskåret kød. Efter åbning af det første lag har skiverne en holdbarhed på fem dage, mens det andet lag opretholder sin holdbarhed på 30 dage. Indvirkningen på madaffaldet er meget højere end den ekstra brug af plast, og det er godt for miljøet.

 

Glomma Papp AS – “Smartcorner” (Norge)

Producent: Glomma Papp AS

Designer: Naug & Venner og Ulf Peter Lande (Glomma Papp)

Emballagebruger:  Joh. Johansen

Emballagetype:  Anden type emballage

"Smartcorner" hjælper med at præsentere produkterne på en anderledes måde - displayet kan opbygges i forskellige former i butikkerne og giver god eksponering og branding. Det giver mange muligheder for placering i butikken. Legende form fremstillet af bølgepap.